Poříčská zima 2015

29.01.2015 23:43

Dne 24.1.2015 se členové naší zásahové jednotky zúčastnili zimního námětového cvičení s názvem Poříčská zima. Do boje s počasím i s připravenými úkoly se pustili: Šašek Zdeněk ml. jako velitel družstva, Jiří Strachota jako strojník, dále pak Kotek Karel, Prikner Martin, Kuchta Josef ml., a Vykydal Filip. Po seznámení se s propozicemi cvičení jsme jako třetí družstvo vyrazili na trať.

Jako první jsme absolvovali požár automobilu, který z počátku vypadal děsivě. Velitel s dalším členem družstva však provedl bleskový průzkum, rychle rozdělil úkoly, a za pár minut byl požár zlikvidován. Po smotání hadic jsme hned spěchali na další úkol, sebezáchranu, konkrétně slaňování z věže. Celé družstvo se bez zaváhání začalo jeden po druhém spouštět z věže dolů, všichni bez jediné chyby. Jen co slanil poslední člen, už jsme se přesouvali na další stanoviště, a to překážkový polygon. Byli jsme nasoukáni do popruhů a odstartovali na trať. Jeden kopec střídal druhý. Všichni si vzájemně pomáhali, tak jak to má být.  Co čert nechtěl, velitel se zranil (samozřejmě jen fiktivně). Neváhali jsme, a vynesli jej až na vrchol kopce, kde bylo stanoviště lanovky. Přes celé závodiště jsme sjeli na druhou stranu, a i přes mírnou kolizi jsme všichni přežili bez újmy. Tímto jsme dokončili první část cvičení.

Po krátké přestávce jsme vyrazili na druhou část, ve které byli nejprve úkoly pro jednotlivce, kde Karel absolvoval jízdu zručnosti, Zdeněk písemný test, Jirka zásady práce s motorovou pilou a zbytek družstva ústní test, převážně na hasící přístroje. Po dokončení a zhodnocení jsme se vrhli na poslední nejnáročnější úkol, dopravní nehodu. U nehody byla jedna lehce zraněná osoba ve voze, jedna těžce zraněná osoba pod vozem a řidič neznámo kde. Po zhodnocení situace se každý ujal svěřeného úkolu, Pepa udělal průzkum okolí a po prvotním nezdaru našel i zraněného řidiče, zbytek se pod vedením velitele, a za vydatné pomoci zkušeného zdravotníka Filipa věnoval zabezpečení vozu, ošetření a stabilizaci raněných.

Všichni včetně Martina, který byl poprvé na námětovém cvičení, dokázali, že jsou ochotni pro hasičinu ze sebe vydat maximum. A tím i to, že pokud bude kdokoliv z jejich okolí v nouzi, tak oni mu dokážou pomoci. Po dlouhém čekání na výsledky přišlo vyhlašování. Sedmnáct týmů bylo zvědavých, jak si vedli. A naši - vaši kluci obsadili krásné třetí místo. Je to hezký výsledek a všichni kluci si za to zaslouží poděkování, avšak víme, že je stále co vylepšovat a také se o to neustále snažíme. Zde je několik fotek ze cvičení.

Autor: Jiří Strachota