Ohlédnutí za Vítáním léta a 125 let SDH Soběhrdy

24.07.2018 07:51

Poslední červnovou sobotu opět ožila poustka. Konal se zde další ročník Soběhrdského vítání léta. Tentokrát byla ovšem tato akce výjimečná, a to hned ze dvou důvodů. Jedním z nich bylo to, že zde naši hasiči slavili výročí svého založení. A důvod k oslavě jsme opravdu měli. Krásných 125 let je pořádný důvod slavit. Pozvali jsme proto několik okolních sborů, s jejich historickou technikou, abychom sobě připomněli, a všem návštěvníkům ukázali, s jakou technikou se za těch 125 let pracovalo, a jak se tato technika vyvíjela. A jelikož český hasič je člověk šikovný, všechny tyto historické kousky byli funkční, a naši návštěvníci je mohli vidět v akci při požárním útoku, a s nimi i hasiče v dobových uniformách. Byl to nádherný pohled na zachovalé, popřípadě krásně zrestaurované stroje, na kterých bylo znát, že byly vyrobeny ručně, s citem a láskou. Všechny zůčastněné sbory si zaslouží náš veliký dík, že nás podpořily při této akci a vzorně splnili disciplínu. Na závěr těchto ukázek nám ukázali své čerstvě nabité zkušenosti naši nově založení Mladí hasiči, a musím uznat, že mě velmi mile jejich výkon překvapil. I oni zvládli požární útok na výbornou. Po těchto ukázkách následovala zábavná soutěž pro cvičící hasiče, a poté velmi důležitá událost. Byla předána vyznamenání všem členům, kteří se za posledních několik desítek let značnou měrou podíleli na tom, že náš zbor funguje již tak dlouhou dobu.Patří jim VELKÝ DÍK.

Druhým důvodem výjimečnosti této akce bylo další výročí, a to stoleté. Všichni jistě vědí, že letos je to sto let od vzniku samostatného Československa. Sto let samostatnosti a v určitém úhlu pohledu i svobody (až na všem známé vyjímky). Občané Soběhrd i okolních osad společně nacvičili divadelní hru napsanou speciálně pro tuto příležitost, a z reakcí všech diváků jsem přesvědčen, že tato krásně předvedená hra měla úspěch.

Po skončení divadla již začala klasická zábava, na kterou jsou již všichni po léta zvyklí, a o kterou především jde. Odpolednem provázela Vranovanka, večer hrála skupina Unisono, a všude byla spousta jídla, pití a zábavy. Pro zájemce byla připravena bohatá tombola.

Před setměním přišlo večerní překvapení. Naše hasičky se svým „vedoucím“ předvedli dokonale nacvičenou sestavu na motivy spartakiády v rytmu Poupat. Pohled to byl opravdu skvostný, minimálně pro všechny přítomné pány. Máme být nač hrdí. I jim patří dík.

Poté již zábava pokračovala volným tempem až do časných ranních hodin bez jakéhokoliv narušení přírodními živly a my můžeme být spokojení, že jsme pro své sousedy a kamarády udělali další povedenou akci, kterou si všichni užili. Všem návštěvníkům děkuji za účast, a všem hasičům VELICE DĚKUJI za obrovský kus práce, který na organizaci této akce odvedli. Těším se zase za rok.